Sample image

Jurnal

 

7 octombrie 2013

 

Început de nou an universitar, 2013-2014

 

Pr. Andrei Dumitrescu

 

Deschiderea oficială a noului an academic, 2013-2014, a avut loc marți, 1 octombrie 2013, în sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, prin sfânta și dumnezeiasca Liturghie care s-a celebrat în catedrala „Sfântul Iosif“ din București, la ora 12.00. Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității București, care i-a avut alături, la altar, pe pr. lect. dr. Emil Moraru, prodecanul aceleiași Facultăți, precum și pe alți părinți profesori și studenți ai acestei Facultăți.

 

La deschiderea anului academic a participat și pr. prof. dr. Ermis Segatti, profesor de Istoria creștinismului la secția din Torino a Facultății de Teologie a Italiei Septentrionale, prezent la București pentru a susține, pe data de 2 octombrie, o conferință cu titlul „Bioetica și lumea secularizată”, la Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din București
După vacanța bine-meritată, a fost invocată binecuvântarea lui Dumnezeu pentru noul an academic, asupra profesorilor și studenților, prin mijlocirea sfintei Tereza a Pruncului Isus. Cu această ocazie, pe lângă preoții amintiți, au fost prezenți mulți tineri studenți ai acestei Facultăți, dar și credincioși care au dorit să participe la această celebrare de binecuvântare și inaugurare a noului an academic.

 

În cadrul cuvântului de învățătură, părintele decan a apreciat numărul frumos al studenților și credincioșilor prezenți în Catedrală la sfânta Liturghie, în ciuda vremii nefavorabile de afară, dar care nu a împiedicat prezența acestora; cu o notă de umor, părintele Dancă a mărturisit că s-a temut ca preoții de la altar să fie mai mulți decât numărul credincioșilor prezenți, însă temerea i-a fost spulberată văzându-i pe cei prezenți. În predică a fost schițat un portret moral și intelectual al lumii de astăzi, marcată de „dictatura relativismului”, care își are rădăcina în căutările existențialiste, ateiste și materialiste ale lumii contemporane, care s-a separat de Dumnezeu, și l-a înlocuit cu fericiri false și amăgitoare. În mijlocul acestei nebuloase, s-a pierdut speranța, iar sfânta Tereza a Pruncului Isus, prin simplitatea și iubirea ei sinceră și curată față de Dumnezeu, ne cheamă să așezăm speranța în viața noastră și în preocupările noastre. O astfel de chemare o are și Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității București, care, deși este cea mai mică facultate din cadrul acestei Universități, are „ambiții foarte mari”. Scopul acestei Facultăți este acela de a-i modela pe studenți să fie ca niște luminițe care să indice în mod rațional drumul către Dumnezeu și aproapele, așa cum a făcut-o și tânăra călugăriță franceză, moartă la numai 24 de ani, dar comemorată solemn de Biserică la 1 octombrie și proclamată Patron al Misiunilor și Învățătoare a Bisericii.

 

Studenții au înțeles, din cuvintele părintelui decan, că menirea lor este să fie oameni, oameni ai credinței și ai rațiunii, care să-i aducă și pe alții la adevărată cunoaștere a lui Dumnezeu și la înțelegerea corectă a credinței, care nu poate fi ceva relativ, ci este un adevăr fundamental și salvific, revelat de Cristos Domnul și destinat întregii omeniri.
La celebrarea din catedrala din București au fost înălțate către Dumnezeu și rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile primite în anul precedent, precum și rugăciuni pentru odihna veșnică a binefăcătorilor, studenților și profesorilor răposați.

 

La sfârșitul Liturghiei, după mulțumirea adresată tuturor celor prezenți la celebrarea din catedrală, a avut loc binecuvântarea cu relicva Sfintei Tereza a Pruncului Isus.